Metaverse Nedir?

06-11-2021 15:20    129

Facebook, yıl boyunca Metaverse projesinden bahsedip durdu. Hatta şirket amaçlarını yerine getirmek için yüksek miktarda bir parayı kaybetmeyi göze aldığını bile açıkladı. Bildiğiniz üzere sosyal medya devi, dün bu sözlerinin bir güvencesi olarak kurumsal ismini Meta olarak değiştirdiğini açıkladı.

Yeni kimliği ile Meta, Metaverse için ”Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR) teknolojilerini kullanarak birbirine bağlı sanal deneyimlerin birleşeceği yeni bir evren” olarak tanımlıyor. Birçok şirket çoktan bu konu hakkında konuşmaya ve yorumlamaya başladı. Peki Metaverse tam olarak nedir? Ne amaçla kullanılacak?

Metaverse tam olarak nedir?

Metaverse, sanal dünyanın daha sosyal bir ortam olabilmesi için olanak sunuyor. Gerçek hayatta yapılabilecek tüm eylemlerin sanal alemde de yapılabileceği söyleniyor. On yıl kadar sonra eğer Metaverse gerçekleştirilebilirse, geliştiricilerin şu an düşündüğünden çok daha farklı olacak olması muhtemel.

CEO Mark Zuckerberg yazdığı Founder’s Letter‘da Metaverse‘i, sadece bakmakla kalmayacağınız deneyimleyenebilen bir somutlaşmış internet alemi olarak nitelendiriyor. Sonrasında bunu, işe gitmeden ofiste olabileceğiniz, arkadaşlarınızla planladığınız bir etkinlik ya da ailenizle bulunacağınız bir aile etkinliğine sizi anında ışınlayacak bir hologram olarak örneklendiriyor.

Metaverse bize neler sunacak?

Oculus‘u da satın alarak Meta, bu adımla sanal alandaki çalışmalarını ilerletmenin yolunu açtı. Metaverse‘in Zoom‘dan bir tık fazlası olduğunu ancak kullanımı için bazı pahalı VR ekipmanlarına sahip olunması gerektirdiğini söyleyebiliriz.

Meta‘nın Avrupa‘daki Teknoloji İletişim Müdürü Alexandru Voica, şu anki görüntülü aramayı Metaverse‘in geliştirebileceği umulan bir versiyonuna örnek olarak kullandı. Bu 2 boyutlu görüşmenin telefonda konuşmaktan daha iyi olduğunu fakat yan yana olmakla kıyaslanamayacağını söyledi. Metaverse‘in gerçek dünya bağlantılarını desteklemek olmadığını, ancak sanal deneyimleri daha gerçekçi hale getireceğini de ekledi.

Pandemi döneminin etkisiyle milyonlarca insan uzaktan çalışmayı bir gereklilik haline getirdi. Mark Zuckerberg, 2020 başlarından itibaren ”Gelecek On Yıl” projesinde amaçladığı VR ve AR teknolojilerinin gelişmeleriyle uzaktan çalışmayı kolaylaştırdı. Bu çalışmalar pandeminin etkilerinden önce başlamıştı.

Metaverse kime ait olacak?

Metaverse üzerinde çalışan geliştiricilerin açıkça belirttiği üzere, bu platform yalnızca bir kişiye ya da şirkete ait olmayacak. Bunun yerine, herkesin kullanabileceği bir sanal ağ altyapı bütünü oluşturarak, şu anda internetin sağladığı görevi üstleneceğini umuyoruz.

Kendi sanal ortamı olan Decentraland gibi projeler, ekonomisi zaten Ethereum‘un blok zincirinde çalıştığından bu prensip üzerinde çalışıyor. The New York Times‘ın bu yılın başlarında açıkladığı üzere, Decentraland pazarı, şimdiden gerçek dünya komisyoncularının sanal gayrimenkul paketleri satın aldığını duyurdu.

Decentraland‘in şimdi bile faaliyet gösterdiği sanat gösterileri ve kumarhaneleri bulunuyor. Bunların hepsi dijital bir ticarete bağlanabilme potansiyeline sahip. Bu da Metaverse‘in destekleyebileceği dijital dünya potansiyeli ile çelişen bir durum. Metaverse‘in popüler kültür tanımları sosyallik açısından pek de olumlu nitelendirilemez. Daha çok yaklaşmakta olan bir çöküntünün belirtisi olarak gözüküyor.

Şimdi MetaMeteverse için önümüzdeki birkaç yıl boyunca servetini harcayacağından çok emin. Decentraland gibi projeler de, sanal bir ekonominin nasıl işleyeceğine dair bir ipucu sunuyor. Ancak bunların hiçbiri, Meteverse‘in bize sunacağı imkanlar hakkında elle tutulur kesin sonuçlar vermiyor. Meta gibi diğer şirketler de, sonucun ne olduğunu henüz bilmeden bu konuda katkı sağlamaya çalışıyorlar.


Etiketler: