ROBOTİK KODLAMA NEDİR?

30-01-2023 17:03    81

Günümüzde robotlar, sensörler sayesinde bulunduğu ortamı algılayan ve algıladığı tüm verileri değerlendirip karar verebilen aygıtlardır.Bununla birlikte elektronik devrelerini kodlama dilleri ile kullanarak istenilen komutun gerçekleştirilmesini sağlamaya ise robotik kavramı denir.

Robotik kavramı sayesinde ise makine kontrol sistemi,  bilgisayar gibi pek çok alanda günlük hayatımızı kolaylaştıran imkânlara sahip olmamızı sağlar.

Robotik kodlamayı açıklayacak olursak  kısaca bilgisayar ile konuşma olarak düşünebiliriz. Bu konuşmayıda makinalara entegre edilen parçalar arasında yaptığımızda robotik kodlamayı gerçekleştirmiş oluruz.

Gelişen teknoloji sayesinde yakın gelecekte adından oldukça fazla söz edeceğimizi düşündüğümüz bu kavramın çocuklar ile erken tanıştırılması önerilmektedir. Hatta bu kodlamanın yeni okuryazarlık olduğunu düşünen birçok uzman görüşünü bulabilirsiniz.

Robotik Kodlama Ne İşe Yarar?

İnsanlar için birçok önemli becerinin gelişmesinde başrol oynar.Bu beceriler;

Yaratıcılık

Bu kavram öncelikle küçük yaştaki çocukların üretkenliklerini artırır ve  kullandıkları teknolojiyide nasıl üretecekleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlar. Bu teknolojiyi kullanarak çocuklarınız herhangi bir oyunu oynamak yerine kendi oynayacakları oyunları tasarlayarak geleceğin büyük girişimcilerinden biri olabilirler.

Bilişimsel Düşünme/Mantık

Yazılım öğrenmeye başlayan kişilerin bilişsel becerileri gelişmeye başlar.Mantıksal ve sayısal düşünme becerileri gelişir.Bunun sonucunda yazdığı kodları rastgele değil bir mantık çerçevesinde yazar ve herhangi bir hata ile karşılaştıklarında  hızlı bir şekilde çözüm bulabilirler. Bu özelliğin gelişmesi ise hayatın her alanında kişiye avantaj sağlayacaktır.

Algoritmik Düşünme-Robotik Kodlama

Robotik kodlamayla uğraşmak özellikle çocukların bir problemi çözmesinde önemli rol oynar. Problem çözmeye direkt etki eden özelliklerin başında algoritmik düşünme gelir. Bu özelliğin gelişmesi kişilerin sorunları belli parçalara bölerek sırayla ilerlemesini sağlar.

Robotik Kodlama Faydaları

  • Bireylerin analitik ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirir.
  • Robotik kodlama sayesinde insanların hayatlarını kolaylaştıran makinalar tasarlanabilmektedir.
  • Kesin sonuçlara odaklanmayı, hızlı problem çözme becerisini geliştirir.
  • Makinaların çalışma biçimini ve prensiplerini öğrenmeyi sağlar.
  • Tahmin ve önsezi yeteneklerini geliştirir.


Etiketler: