UI ve UX Tasarım Nedir ?

16-06-2022 01:22    97

UI ve UX Nedir? İnternet dalının giderek ilerlemesiyle beraber birçok uzmanlık alanları da ortaya çıktı. UI ve UX, isimler İngilizce de ki User Interface  (Kullanıcı Arayüzü) ve User Experience (Kullanıcı Deneyimi)  kelimelerinin baş harflerinden almışlardır.

Günümüzde UI ve UX kavramlarının çok büyük önem kazanması UI nedir, UX nedir gibi soruları beraberinde getirmiştir. Bu durumun nedeni bir web tasarımın genel görünümü kadar kullanıcılara odaklı olmasının da günümüzde çok önemli bir noktaya yer edinmiştir.

UI Nedir?
UI, kullanıcı arayüzü anlamındadır. Kullanıcıların sitede kolayca dolaşması ve sitede daha uzun süre kalması site içeriklerine kolayca ulaşması gibi deneyim odaklı iyileştirmeler amaçlanmıştır. UI nedir diye sormuş olursak aklımıza ilk gelecek olan şey kısaca kullanıcı konforu odaklı genel görünüm web tasarımlardır.

UX Nedir?
UX, kullanıcı deneyimi tasarımı bir arayüz tasarımı yapmaktan çok site üzerindeki etkileşiminin nasıl sağlanılması ile ilgilenmektedir. İşte bu etkileşimin nasıl olmasını hayal edip tasarlayan kişiye (User Experience Designer) kullanıcı deneyim tasarımcısı denilmekte.

UX tasarımcılarının kullanmış oldukları baz programlar;
MindManager 

SmartDraw
MockPlus     
UserTesting

Bunlara benzer daha birçok programlar mevcut. Microsoft Visio, Axure RP, AppCooker, Flinto, Sketch, InVision, Optimizely, Trello, Time Doctor, Fotojet gibi programlar UX tasarımcılar için oldukça yardımcı programlardır.

UI Tasarımcılarının Kullandığı Bazı Programlar;
Sketch

Adobe XD
Gravity Designer

Bunlara benzer Affinity Designer, Figma, gibi yenilikçi programları kullanabilirsiniz. Daha deneyimli tasarımcıların yaptığı gibi Adobe Photoshop, Illustrator kullanabilirsiniz.

Konuyu özetlemek gerekir ise, UI tasarımı bütünüyle arayüz tasarımı ile ilgili iken UX tasarımı tasarlanmış arayüzün nasıl daha basit, hızlı ve efektif kullanılması ile ilgilenmektedir.


Etiketler: