cPanel Nedir?

30-09-2021 14:40    153

cPanel, NASA’da sistem yöneticisi olarak çalışan Larry Wall’un Perl programlama dilini kullanarak geliştirilmiş ve piyasaya ilk kez 21 Mart 1996 tarihinde sürülmüştür. Linux, Android ve iOS sistemleri üzerinde çalışabilen cPanel’in Windows ile uyumlu çalışabilmesi maksadıyla Enkompass projesi geliştirici tarafından başlatmış; ancak kısa bir süre sonra bu proje sonlandırılmıştır.

cPanel Nedir?

cPanel ya da tam adıyla “Control Panel”, Linux tabanlı bir kontrol panelidir. WHM (Web Host Manager) ile ana kontrol ünitesi yönetilen Linux Server Sistemlerinde cPanel aracılığıyla alt yönetim imkânı sağlanmaktadır. Ana bayiler tüm sistemi WHM üzerinden yönetirken cPanel ile alt kullanıcılara domain bazlı yönetim yetkileri verilebilmektedir.

“cPanel nedir?” diye sorulacak soruya cevaben, “Son derece kolay ve işlevsel bir arayüz ile hosting yönetimine imkan sağlayan verimli bir kontrol panelidir” demek mümkündür. cPanel ile Türkçe dahil pek çok dil seçeneği ile sunucu yönetimi sağlanabilmekte, aynı zamanda mail hesapları açıp bunları yönetmek mümkün olmaktadır.

Temelde cPanel’in asıl işlevi, her biri için uzun uzun kodlar yazılması gereken komutları bizim adımıza yerine getiren bir arayüz olmasıdır. Aksi halde bir dosyayı yüklemek veya taşımak için dahi uzun uzadıya kodlar yazmak gerekecek ve bunu yapabilmek için üst düzey programlama dillerini bilmek gerekecekti. Tüm bunları bizim bir tıklama ile yapmamızı sağlayan cPanel, web yayıncılığının yaygınlaşmasındaki en önemli unsurların başında gelmektedir.

cPanel’in Özellikleri Nelerdir?

“cPanel nedir?” sorusuna genel hatlarıyla yanıtlar aramıştık. Şimdi yine aynı şekilde cPanel ile ilgili bilgiler vermeye ve özelliklerinden söz etmeye devam edelim. cPanel’in en önemli özelliği, basit ve anlaşılır bir arayüz ile çok çeşitli hizmetleri kolaylıkla sunabilmesidir. FTP hesapları ve DNS ve SSL yönetimi, webmail kullanımı, e-posta hesabı açıp kapama işlemleri gibi çok çeşitli fonksiyonları panel üzerinden kolayca yürütmek mümkündür. 


Etiketler: