Doğru Backlink Nedir?

12-11-2021 18:15    127

Backlink; ziyaretçilerin farklı sitelerden yönlendirilen bağlantılara tıklayarak sitenize ulaşmasıdır. Sitenizin sektörel olarak önemli sitelerde bazı anahtar kelimeler üzerinden linklenmesi, bir nevi referans gösterilmesi SEO çalışmalarında dikkate alınan yaygın uygulamalar arasındadır.

Google, siteleri listelerken, bir sitenin sadece arama motoru aramasıyla değil, dışarıdan verilen linklerle de trafik alıp almadığını önemser!

Bir sitenin aldığı backlink sayısı, arama sonuçlarında öne çıkma olasılığını etkiler.

Site sahiplerinin, backlink satan sitelerden çok sayıda link alarak, sitelerini üst sıralara taşımaları, gerçekten sektör lideri olan, öne çıkmayı hak eden sitelerin mağdur olmalarına neden olduğu için backlink algoritması; ilk uygulandığı günden bu yana ciddi değişikliklere uğramıştır.

Google için bağlantılar, bir sitenin yeri, sınıfı, itibar algısı için ipucu gibidir. Bağlantılara önem vermek zorundadır ama kötüye kullanımların önüne geçmek için; bir bildiri ile toplu link alımlarını uygun bulmadığını, satın alınan linklerin tespit edilerek, bu linklere sahip sitelerin indeksten silineceğini duyurmuştur.

İyi Link ve Kötü Link Nasıl Ayrılır?

İyi link; gelen bağlantının bulunduğu kaynakta, sizinle veya sektörünüzle ilgili anahtar kelimeleri de içeren metinlerden ve spam olmayan sitelerden gelen linklere denir.

Bir bağlantının iyi link olarak adlandırılabilmesi için bağlantıyı gönderen sitenin binlerce link çıkışının olmaması, sektörünüzle alakalı bir site olması önemlidir.

Kötü link; sitenizle aynı dili kullanmayan, farklı lokasyonda bulunan bir siteden gönderilen ve sektörünüzle hiç bir ilişkisi bulunmayan site ve metinlerden gelen linklerdir. Google bu tip linklerin satın alınan bağlantılar olduğunu kolaylıkla tespit edecektir. Bunu anlamak Google robotları için milisaniyeler sürer!

Google yaptığı taramalarda, çok sayıda link çıkışı olan siteleri izlemeye alır ve bu sitelerden link alan sitelere de iyi gözle bakmaz.

Siteniz için doğru backlink almanın en mantıklı yolu, legal platformları kullanarak etkin kalmaktır. Sosyal medya platformları bunun en etkili yoludur. Sitenizin linklerinin sosyal medyada paylaşılmasını sağlayarak, sağlıklı geri beslemeler alabilir, gerçek etkinliklerle çeşitli haber kaynaklarında sitenizi öne çıkarabilirsiniz.

Unutulmamalıdır ki Google’ı kandırmak çok zordur! Açıkça illegal sayılmış uygulamalar gerçekleştirmeniz sitenize zarar verecektir.


Etiketler: