E Ticaret Siteleri İçin 3D Secure Sisteminin Faydaları

11-11-2021 16:05    103

3D Secure internet üzerinden kredi kartı ya da banka kartıyla yapılan alışverişlerin güvenli bir şekilde gerçekleşmesi için geliştirilmiş güvenlik sistemidir. 3d secure ödeme sistemi işletme ve banka arasında yapılan ortak çalışma sonucu gerçekleşir.

E-ticaret sitenizde müşterilerinize güven vererek sadık kitleler kazanmanızın yolu ödeme sistemlerinizi geliştirmekten geçiyor. Bugün ödeme sistemlerini daha güvenilir bir hale getiren araçlardan biri olan güvenli alışveriş sisteminden bahsedeceğiz.

3D Secure nedir?

3D Secure ne demek dediğimizde özetle; internet ortamında kredi kartı ya da banka kartıyla yapılan ödemelerde, ödemeyi yapan kişinin kart ve bilgi güvenliğini sağlayan, aynı zamanda oluşabilecek bir sahteciliği önleyen bir sistemdir.

3D Secure nasıl çalışır?

3D güvenli ödeme sistemi ürün seçimi, ödeme şekli ve kart bilgileri girildikten sonra ödeme işleminin gerçekleşmesi için çıkan son aşamadır. Ödeme esnasında kullanıcı ekranında, banka tarafından sunulan özel bir 3D işlem ekranı açılır ve alışveriş yapılan kredi kartı sahibinin cep telefonuna sms ile onay kodu gönderilir. Onay kodu doğru girildiğinde ödeme işlemi güvenli bir şekilde gerçekleşmiş olur.

Neden 3D secure sistemini kullanmalıyım?

Güvenli alışveriş sistemi; her geçen gün artan online alışverişe olan talebin daha güvenli bir ortamda gerçekleşmesine katkı sağlar. Güvenli alışveriş sisteminin kart sahibine de e-ticaret sitesine de birçok faydası vardır.

Öncelikle kart sahiplerine değinelim. Güvenli alışveriş sistemi cep telefonuna gönderilen onay ile gerçekleştiği için çalıntı kredi kartıyla yapılmaya çalışılan ödemeleri önler. 3d secure ile yaptığınız ödemelerde kart bilgileriniz de koruma altına alınır. Kartınızı ikinci bir şahsın kullanmasını engellemiş olursunuz. 3D secure şifresi cep telefonunuza gelen tek kullanımlık şifreyle bağlantılı olduğu için ödeme işleminin yapılması sizin inisiyatifinizde olur.

Güvenli alışveriş başvurusu nasıl yapılır?

3D Secure açma özelliği bazı bankalar için opsiyonel bazı bankalar için zorunludur. 3d secure olmayan siteler bu sistemi kullanmak isterse tanımlatması gerekir. 3D ile işlem yapabilmek için kartınızın dahil olduğu bankaya başvuru yaparak 3D Secure kaydı yapmanız ve şifresi almanız gerekir. Bankanız ile irtibata geçerek süreci hızlıca çözebilirsiniz. 3D Secure kapatma işleminizi de yine dilerseniz bankanızla iletişime geçerek kapatabilirsiniz.

3D güvenlik sisteminin online satış sitelerine faydaları

Pandeminin de etkisiyle online alışverişe olan talep arttı. Öyle ki 2020’nin ilk 6 ayında online alışverişe olan talebi artıran tüketiciler temassız ödeme ve kredi kartıyla ödemeyi bu süreçte sıkça tercih etmeye başladı. Bankalararası Kart Merkezi’nin açıkladığı verilere göre; 2020 yılının ilk altı ayında toplam 107 milyar TL tutarında internetten kartlı ödeme yapıldı ve 2019'un ilk altı ayına kıyasla yüzde 24’lük bir artış yaşandı. Bu oranlara bakıldığında; 2020 yılı sonunda her 4 TL kartlı ödemenin 1 TL'sinin internetten yapılması tahmin ediliyor.

İnternetten alışverişe bu kadar yoğun bir talep olurken hem tüketicilerin hem de işletmelerin kendini güvenceye alması, müşterilerine güvenli ödeme sunması artık bir zorunluluk haline geldi diyebiliriz.

Müşteriye güven veriyor

Güvenli alışveriş sistemi e-ticaret sitelerinin müşteriye güven sağlaması açısından önemli oluyor. Ayrıca bu yöntem ile e-ticaret sitesinden alışveriş yapan kişilerin gerçek sahibi olduğu konusunda işletmeler emin oluyor. İşletmeler için sahtecilik ile yapılan bir alışverişin önüne geçilmiş oluyor. E-ticaret siteleri güvenli alışveriş yöntemi ile sitelerinden yapılan alışveriş esnasında müşteriden "onay" alıyor. Böylece satın alma işlemi sonrasında herhangi bir itirazın önüne geçilmiş olunuyor.

Satın alma oranlarını olumlu etkiliyor

E-ticaret sitelerinde güvenli ödeme sistemlerinin yanında güvenlik sistemleriyle desteklenmesi e-ticaret sitenize olan güveni artırıyor. Sepetten geri dönmeleri, ürünü satın almaktan son anda vazgeçme gibi durumları azaltıyor. İşlemini güvenli ve sorunsuz bir şekilde yapan müşterilerin yeniden e-ticaret sitesine gelerek alışveriş yapma olasılığı da artar. Siz de e-ticaret sitenizde 3D Secure sistemini kullanarak müşteri memnuniyeti ve sadık müşteri oranınızı artırabilirsiniz.


Etiketler: