Pazar Yeri Nedir?

30-09-2021 16:13    422

Tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarını değiştiren ve online alışverişin ciddi bir piyasa oluşturmasını sağlayan en önemli unsurlardan biri pazayerleridir. Her konuda geleneksel yöntemlerden beslenen e-ticaret sektörü, alışveriş merkezi mantığının dijitale optimize edilmesiyle tüketiciler için oldukça kullanışlı bir hâle geldi. Pazaryerlerinin rağbet görmesi ise özel e-mağazaları harekete geçirdi ve sonuç olarak ortaya hem e-ticaret sektörü hem de tüketiciler için verimli bir rekabet çıktı.

Pazaryeri Nedir? Pazaryeri Mağazasının E-ticaret Sitesinden Farkı Nedir?

Pazaryeri (marketplace); geleneksel ticarette de varlığını sürdüren; alıcı, satıcı ve pazaryeri yöneticisi taraflarını bir araya getiren, e-ticareti pratikleştiren online alışveriş platformlarına verilen isimdir. Marketplace ortamında yönetici bir e-ticaret sitesini hizmete açar. Satıcılar bu site üzerinden bir mağaza açar ve ürünlerini sergiler. Alıcı sıfatındaki tüketiciler ise hem satıcıları hem de ürünleri karşılaştırarak alışveriş yapabilir.

Pazaryerleri ve e-ticaret siteleri alıcıya ve satıcıya farklı imkânlar sunduğu için iki farklı alternatif olarak değerlendirilir. Temelde marketplace de bir e-ticaret sitesidir. Fakat burada e-ticaretçi sayısı bir hayli fazladır. Kendi e-ticaret sitenizde mülk sahibi sıfatıyla hizmet verirken pazaryerlerinde kiracı olursunuz ve bu en önemli farkları ortaya koyan detaydır. Başka bir deyişle online alışveriş merkezinin içerisinde mağaza açmış olursunuz. Elbette bu durumun avantajları ve dezavantajları vardır. Aradaki farkları doğru değerlendirerek ideal yolu çizmeniz mümkündür.

Pazaryeri Türleri

Marketplace mantığı, herhangi bir alıcı ile herhangi bir satıcıyı ortak bir pazarda buluşturmak üzere kurulmuştur. Alıcı, satıcı, ürün tipi ve satış yöntemi gibi detaylar ise pazaryerlerinin farklı türlere bölünmesini sağlamaktadır. Pazaryerleri, genel olarak 3 grupta incelenir.

 

  • Yatay Pazaryeri

E-ticaretteki en yaygın pazaryeri türüdür. Yatay pazaryerinde sektör ve kategori çeşitliliği bulunur ve ürün yelpazesi her zaman geniştir. Ürün tipi ya da sektör sınırlaması yoktur. Örneğin yatay pazaryeri modelinde, aynı site üzerinde teknolojik ürünler ile birlikte tekstil ürünleri de satılabilmektedir.

  • Dikey Pazaryeri

Dikey pazaryeri daha niş bir kitleye hitap eden bir modeldir. Bu modeldeki bir platformda sadece tek bir sektör, kategori ya da ürün çeşidinin satışı yapılır. Örneğin teknolojik aletlerin satıldığı bir dikey pazaryerinde tekstil ürünleri satılmaz.

  • Küresel Pazaryeri

Küresel marketplace, e-ihracat modelini benimseyen girişimciler için idealdir. Bu modeldeki platformlar dünyanın pek çok ülkesinde erişime açıktır. Hemen her şeyin satılabildiği uluslararası e-ticaret pazarlarını ifade eder

Pazaryerinin Avantajları

  • Kendinize ait bir siteniz olmadan satış yapabilirsiniz.
  • Ödeme yöntemi, reklam ve lojistik yönetimi pazaryerine aittir.
  • Hosting, SEO ve web tasarım gibi detaylarla uğraşmanıza gerek yoktur.
  • Mağaza açmak, site kurmaktan daha ekonomiktir.
  • Uluslararası pazaryerleri ile e-ihracat yapabilirsiniz.
  • Geniş bir müşteri kitlesine erişim imkânı bulabilirsiniz.
  • Pazaryerinin sahip olduğu güvenilirlik ve prestijden faydalanabilirsiniz.

Pazaryeri Entegrasyonu Nedir?

Pazaryeri entegrasyonu, sahip olduğunuz e-ticaret sitesindeki ürünlerin doğrudan pazaryerindeki mağazanıza aktarılması işlemidir. Bu işlemde ürünlerinizin görselleri ve açıklamaları gibi tüm detayların aktarımı basit bir şekilde tamamlanır. Entegrasyon işlemi sayesinde mağazaya sahip olduğunu tüm marketplace platformlarında aynı ürünleri aynı anda satışa sunabilirsiniz.

Varol Yazılım olarak pazar yeri hizmetlerimiz ;

Varol Yazılım entegrasyon çözümleri ile dijital dünyanın her alanında varlığınızı koruyabilirsiniz. Pazaryeri entegrasyonlarımız sayesinde siz değerli müşterilerinizin tüm entegrasyon hzimetlerini en iyi şekilde almasını sağlıyoruz. Sizde pazar yeri entegrasyon hizmetlerimizden faydalanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.


Etiketler: